FAQ

Veelgestelde vragen

Wat houdt NST in?


Men past een aantal specifieke manuele technieken, Door met duimen en/of vingers een korte, rollende beweging te maken op specifieke plaatsen op zacht weefsel (meestal spieren en pezen), toe in een welbepaalde volgorde over de wervelzuil, evenals het abdomen, de ledematen en de schedel. Deze technieken zijn dwars gericht over spiervezels, pezen, ligamenten of neurologische structuren en worden toegepast met een variabele druk, terwijl het inlassen van welbepaalde rustpauzes het lichaam de tijd geeft om te reageren op de behandeling. Hiermee wordt het lichaam geprikkeld, waardoor er veranderingen gaan optreden. Om het lichaam de kans te geven om de prikkel te verwerken, wordt er na enkele rolbewegingen een pauze ingelast. De patiënt wordt daarbij, indien mogelijk, even alleen gelaten. De behandeling is pijnloos en niet belastend. Er wordt geen fysieke kracht gebruikt. Deze techniek gaat ervan uit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen.
Wat is het verschil tussen osteopathie DO en IO?


D.O. betekent ‘Diploma in Osteopathy’, terwijl I.O. staat voor Osteopathie in OpleidingNa het succesvol afronden van een opleiding in de Osteopathie en het indienen van een thesis kan men de graad D.O. behalen. Mede door deze reden is het tarief verlaagd.
Wat neem ik allemaal mee bij de eerste consultatie?


Een voorschrift van de arts is niet noodzakelijk Gemakkelijk en comfortabel ondergoed Eventuele technische onderzoeken (scan, echo, RX, MRI,...) en/of de uitslagen Meldt steeds indien tijdens het gesprek, onderzoek en behandeling iets niet comfortabel is. Begrijp je een uitleg niet volledig, vraag gerust om meer uitleg,
Wat is het verschil tussen kinesitherapie en osteopathie?


Binnen kinesitherapie staat vooral de revalidatie van een patiënt centraal. Een kinesist werkt op voorschrift van een arts en pakt de klachten in hoofdzaak lokaal aan (symptomatische behandeling). In de osteopathie wordt de patiënt meer in zijn geheel bekeken, wordt de oorzaak van de klachten gezocht en dienen vaak technieken te gebeuren op afstand van waar de klachten zich in hoofdzaak situeren. Kinesitherapie en osteopathie kunnen complementair aan elkaar op hetzelfde moment plaatsvinden.
Wat is osteopathie?


Osteopathie is een manuele geneeskunde die ontwikkeld is vanuit de klassieke geneeskunde door Dr. AT Still. De osteopaat gebruikt voor onderzoek en behandeling voornamelijk manuele technieken. Osteopathie is in se toegepaste anatomie, zodat elke redenering en handvatting kan verklaard worden gefundeerd op de menselijke anatomie. Osteopathie behandelt dan ook de mens als een geheel (steun & bewegings apparaat, organen en zenuwstelsel & schedel). Het geen osteopathie uniek maakt is niet de set van technieken die een osteopaat gebruikt, want deze technieken worden in veel andere disciplines gebruikt (kinesitherapie, manuele therapie, orgaan massage, cranio-sacraal therapie, drukpunt massage,…). Hetgeen de osteopathie uniek maakt is het leggen van linken in het menselijk lichaam die de klachten van de patiënt met elkaar in verband brengen en voor de patiënt een logisch samenhangende puzzel vormen tijdens onderzoek en behandeling. Je hebt als patiënt een actieve rol in je behandeling, bijvoorbeeld voeding en houding correctie. Vraag gerust voor meer uitleg tijdens je consult.
Osteopaat nodig in het weekend?


Heb je dringend een osteopaat nodig? Contacteer de praktijk en we kijken of we je snel kunnen helpen. Indien je niet terecht kan in onze praktijk in het weekend, kan je een collega vinden op: https://www.vind-een-osteopaat.be/ https://osteopathie.be/nl/wachtdienst
Welke betalingsmogelijkheden zijn er?


Cash of via de bancontact-app op uw smartphone.